Als je op zoek bent naar een materiaal dat perfect geschikt is voor constructies buitenshuis, dan is bankirai hout de ideale keuze. Dit type hout is zeer sterk en duurzaam, waardoor het de perfecte keuze is voor terrassen, hekken en andere constructies die aan de elementen worden blootgesteld.

In deze blogbijdrage bespreken we waarom het hout zo populair is, en hoe je het kunt gebruiken om prachtige buitenruimtes in huis te creëren.

Wat is Bankirai hout en waar komt het vandaan?

Bankirai hout is een soort hardhout dat inheems is in Zuidoost-Azië. Het wordt meestal gebruikt in de bouw en de meubelmakerij, en wordt gewaardeerd om zijn duurzaamheid en sterkte. De boom die bankirai hout voortbrengt heet de teakboom, en hij kan meer dan 100 voet hoog worden. De teakboom is een tropische groenblijver, wat betekent dat hij het hele jaar door nieuwe bladeren en takken aanmaakt.

De bladeren zijn groot en leerachtig, en de takken zijn stevig en dik. De schors van de boom is glad en grijs, en zijn hout is rijk, donkerbruin. Bankirai hout is zeer dicht, waardoor het bestand is tegen rot en aantasting door insecten. Het is ook een van de duurzaamste houtsoorten die er zijn, waardoor het een ideale keuze is voor buitenmeubilair en vlonders.

De voordelen van bankirai

Als je een duurzaam, weerbestendig hout zoekt voor je volgende buitenproject, kan bankirai de perfecte keuze zijn. Bankirai, ook bekend als “ijzerhout”, is daardoor dus uitzonderlijk taai en bestand tegen rot, waardoor het een ideaal materiaal is voor dekken, hekken, en andere bouwsels die aan de elementen blootgesteld worden.

Bankirai is ook van nature bestand tegen ongedierte, dus je hoeft je geen zorgen te maken over termieten of andere insecten die je investering beschadigen. En omdat het zo dicht is, is bankirai ook heel moeilijk aan te steken, waardoor het een uitstekende keuze is voor het bouwen van vuurplaatsen of zomerkeukens.

Dus als je een houtsoort zoekt die tegen de elementen bestand is en jarenlang probleemloos dienst doet, is bankirai zeker het overwegen waard.

Voorbeelden van mooie bouwsels die met bankirai hout gemaakt kunnen worden

Bankirai wordt dus erg gewaardeerd om zijn schoonheid, duurzaamheid, en weerstand tegen rot en insecten. Daardoor wordt bankirai hout vaak gebruikt om prachtige dekken, prieeltjes, en pergola’s te maken. Maar bankirai hout is niet alleen tot deze toepassingen beperkt. Het kan ook gebruikt worden om mooie omheiningen, prieeltjes, en latwerkjes te maken.

In feite kan dus vrijwel elke soort buitenstructuur van bankirai hout gemaakt worden. Dus als je een duurzaam, aantrekkelijk materiaal zoekt voor je volgende buitenproject, overweeg dan het gebruik van bankirai hout.

De nadelen

Bankirai heeft echter ook zijn nadelen. Een nadeel is dat het één van de duurste hardhoutsoorten op de markt is. Een ander is dat het moeilijk te bewerken kan zijn – bankirai is notoir moeilijk op zijn plaats te spijkeren en te schroeven. Tenslotte is bankirai niet bepaald gemakkelijk te onderhouden. Het moet regelmatig schoongemaakt en geolied worden om te voorkomen dat het uitdroogt en barst.

Ondanks zijn uitdagingen blijft bankirai een populaire keuze voor hoogwaardige buitenmeubelen. Maar voor wie een meer budgetvriendelijke optie zoekt, zijn er genoeg andere mogelijkheden.

De kosten

Als het om hardhouten terrasvloeren gaat, zijn maar weinig materialen zo populair als bankirai. Dit tropische hout wordt gewaardeerd om de eerder benoemde uiteenlopende redenen en het kan een huis een aanzienlijke meerwaarde geven.

Maar bankirai is dus ook één van de duurste terrasmaterialen op de markt, met prijzen die meestal liggen ronde de €100 per plank van ongeveer 3 meter (afhandelijk van de dikte en breedte). Huiseigenaren die bankirai voor hun terras overwegen moeten bereid zijn een premie te betalen voor dit hoogwaardige materiaal.

Conclusie

Bankirai hout is een geweldig materiaal om voor buitenconstructies te gebruiken, want het is duurzaam en mooi. Het is gebruikt in veel verschillende toepassingen, zoals vlonders, bekleding, en pergola’s. Als je een aantrekkelijk en duurzaam materiaal zoekt voor je volgende bouwproject, moet bankirai hout bovenaan je lijst staan!

Bedankt voor het lezen!

Misschien vind je dit ook leuk...

Populaire Artikelen