Je baard scheren en huidirritatie, het blijft een veelvoorkomend, maar onwelkom duo. De wetenschap buigt zich al langer over de vraag hoe je de mannenhuid het beste scheert zonder dat er huidirritatie ontstaat. Fabrikanten volgen de onderzoeken op de voet voor een volgend, beter scheerapparaat of scheermesje dat de huid minder irriteert.

Het beste scheermesje

Hoewel huidirritatie na het scheren op zich een logisch gevolg is, zijn er diverse theorieën over de manier waarop het scheermesje ontworpen moet worden. De haren moeten op een zo gunstig mogelijke manier worden weggehaald, zodat de huid eronder zo min mogelijk belast wordt. Hierbij speelt de druk die je tijdens het scheren op de huid uitoefent een grote rol.

Je kunt de druk op je huid meer verspreiden door een groter scheermesje: een van de manieren waarop je huidirritatie kunt verminderen. Daarnaast heeft het aantal scheerbladen op een scheermesje invloed op de reactie van de huid achteraf. Zo zou onderzoek uitwijzen dat, hoe meer scheerbladen op een scheermesje, hoe minder huidirritatie er na het scheren ontstaat. 

Naast het ontwerp van het mesje telt ook de verzorging van je huid mee; zo kun je het beste zorgen dat je huid schoon is voordat je gaat scheren, en wil geparfumeerde aftershave nog wel eens extra irritatie in de hand werken.

Nat of droog scheren

Hoewel nat scheren lange tijd de standaard was, heeft ook droog scheren, met name door de populariteit van het laten staan van een baard(je) aan populariteit gewonnen. 

Met nat scheren bereik je het meest gladde resultaat, maar betekent wel dat je in de weer moet met middelen als scheerschuim, en dat de kans op een geïrriteerde huid na het scheren best groot is.

Droog scheren doe je met een scheerapparaat, en kun je makkelijker even tussendoor doen; je hebt vrijwel geen verzorgingsproducten nodig. Een nadeel van droog scheren is dat het slordiger oogt en geen glad resultaat heeft.

Trimmen

Wie al vol overgave gekozen heeft voor een baard, heeft wellicht genoeg aan een baardtrimmer. Waarschijnlijk ook de manier waarbij de huid het minst geïrriteerd raakt na het trimmen; je trimt tenslotte alleen het haar, zonder dat je in contact komt met de huid zelf.

Ben je een liefhebber van gladgeschoren huid? Zorg dat huidirritatie zoveel mogelijk voorkomen wordt door een prettig, groot scheermesje met meer scheerbladen, en zorg daarnaast dat je de huid schoonhoudt en vooraf en daarna goed verzorgt.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Misschien vind je dit ook leuk...

Populaire Artikelen